Ahogy megérkezik a tavasz, melegszik az időjárás, újjáéledt a természet, a testünk is a megújulásra készül. Ehhez mi magunk is hozzájárulhatunk egy rövid, de annál hatékonyabb programmal. Ez a kitchari mono diéta, amellyel a szervezetünk működését könnyítve járulhatunk hozzá az egészségünk fenntartásához vagy épp javításához.
Ha még nem hallottál a mono diéta lényegéről, akkor itt az idő, hogy megismerkedj vele.
Az elv lényege, hogy ha a testünknek csak egyféle ételt kellt megemészteni, akkor az emésztőrendszer pihenhet, tehermentesül. Így könnyebben tud regenerálódni és tisztulni.
Miért is érdemes ezt a programot kipróbálni?
Az egész testünk működését újra hangolja, felkészítve a megterhelő meleg hónapokra.
Tridósás, így minden kibillent állapot esetén harmonizál. Egyszerűen fogalmazva a melléfogás kizárva.
Elősegíti az emésztőszervrendszer tehermentesítését, hozzájárul a megfelelő emésztési tűz fenntartásához, helyreállításához. Ugyanis az ayurveda szerint az egészség elsődlegesen a megfelelő emésztés függvénye. Ha az emésztési tűz alacsony, akkor könnyebben lehetünk betegek.
Mi is az a kitchari?
Mungó babból, rizsből, ghíből (vegánoknak kókuszolaj) és zöldségekből áll. Az ayurveda tipikusan ezt az ételt alkalmazza a tisztításra, a pancsakarma terápia során is ez a legyakoribb menü. A megszokott nyugati receptektől eltér ez a módszer, hisz legtöbben a böjtöt, leveket ismerik a méregtelenítés eszközeként.
A mungó bab azonban csodás hatásokkal bír. Amellett, hogy táplálja a testet és tápanyagokkal látja el, magas fehérje tartalma és vértisztító hatása is van. A rizs könnyen emészthető, jól komplettálható a hüvelyessel. A fűszerek az agnit - azaz az emésztő tüzet stimulálják. A ghee, azaz a tisztított vaj, belülről olajozza a testünket, segíti a csatornák átjárhatóságát létre hozni.
Tekintsük át a 3 napra javasolt programot!
1. Ha eddig nem tetted, kezd el az ájurvédikus reggeli rutin bevezetését mindennapjaidba!
2. A reggeli tisztálkodás után, igyál meg egy pohár meleg vizet, amibe akár egy kanál mézet is tehetsz.
3. Ha van időd, pránajámozz vagy jógázz .
4. Reggelire fogyaszthatod a kitcharit vagy pedig egy könnyű zabkását. Ha a kását választod NE adj hozzá gyümölcsöt.
5. A napod további részében csak a kitridből egyél, bármikor, ha megéhezel.
6. Ha teheted, este 7 óra után már ne egyél. De legkésőbb lefekvés előtt 2 órával étkezz utoljára.
7. Ha szeretnéd a hatást fokozni, fél órával lefekvés előtt fogyaszthatod a következőt: adj forrásban lévő vízhez fél teáskanál triphalát.
8. Hogy teljes legyen a méregtelenítés, ehhez a 3 naphoz teremts nyugodt, kiegyensúlyozott külső körülményeket, végezz mantra meditációt, relaxálj. Az ayurveda ugyanis, nem csupán a testre fókuszál, hanem a test, szellem, lélek egyensúlyára fókuszál.
Figyelmeztetés!!!
Lehetséges a kúra közben negatív hatások tapasztalása. Ilyen normálisnak minősíthető tünetek: fejfájás, émelygés, fáradékonyság, érzékenység. Ezért a folyadékfogyasztásra is fontos, hogy figyelmet fordítsunk.
Jöjjön a recept!!!
- 1 csésze feles mungó bab (sárga színű), minimum 6 órán át áztasd főzés előtt
- 2 ek ghee vagy kókusz zsír
- 0,5 tk mustár mag
- 0,5 tk kömény
- 1 fahéj rúd
- 5 kardamom magja
- 0,5 tk kurkuma
- csipet hing/asafoetida
- 6 csésze víz
- só ízlés szerint
- 1 lime leve
- 2-3 csésze gyökérzöldség (idénynek megfelelően) szeletelve
- fél csomó kelkáposzta vékonyra szeletelve
A rizshez:
- 1 csésze basmati rizs (1 órára beáztatva, vagy legalább átöblítve)
- 1 ek ghee/kókusz zsír
- 4 kardamom magja
- 1/4 tk só
- 2 csésze forrásban lévő víz
- díszíthető koriander levélellel vagy lime szelettel
Elkészítés
Dhal - azaz a mungó bab elkészítése:
Szűrd le a beáztatott babot. Ezután egy közepes fazékban felhevítem a gheet, és hozzáadom a mustármagot, amíg pattogni nem kezd. Ezután jöhet a kömény mag, majd a kardamom magjai, végül a fahéj. Ha már érzed az illatát, add hozzá a kurkumát, a hinget és a mungó babot. Kb. 1 percen át kavargatjuk, majd hozzáadjuk a vizet. Forrás után addig főzzük, amig a bab szét nem esik, pépes nem lesz. Ezután hozzáadhatjuk a zöldségeket és a sót, kb 20 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ezután jöhet hozzá a lime leve, amivel még kb 5 perc alatt összeforraljuk.
A rizs elkészítése:
Amikor a ghee felforrósodott, adjuk hozzá a kardamom és a kömény magot. Kb 30 másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. 1-2 percig gyakran kevergetve piritíjuk, de figyeljük nehogy megégjen. Ezután hozzáadjuk a forrásban lévő vizet, minimál lángon kb. 10 percig lefedve főzzük, amíg a víz el nem párolog.
Van aki külön tálalja a dhalt és a rizst, van aki összekeveri őket.