Az önellátásra való törekvés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sok mindent könnyedén megtermelhetünk saját magunk, akár a balkonon is. Egyik érv emellett, hogy tudunk egy picit spórolni és még környezettudatosabbak is lehetünk.
Vegetáriánusként nagyon fontos az, hogy figyeljünk a megfelelő fehérje fogyasztására. Ennek egyik alapvető eleme a hüvelyesek lehetnek. Nos nekem ez mindig is problémás volt, mert az emésztőszervrendszerem sosem volt velük jóban, egy -két kivételtől eltekintve. Nos az egyik ilyen a mungó bab, viszont ez elég drága, ha boltban vesszük. Nos édesanyám ötletére elkezdtük termeszteni a kis kertben, aminek hála minden évben megterem annyi, amire nekem szükségem van. Nálunk épp most érik a bab, és nagyon jó érzés tudni azt, hogy honnan is jön az ételem, ami majd a tányéromra kerül. Ráadásul a mungó bab kedves, mert fejteni sem kell, hisz amikor megérik kipattog magától.
Miért is annyira jó a mungó bab? Mit érdemes róla tudni?
Délkelet-Ázsiában honos. Indiában igen fontos növény, az ayurvedikus étrendben fő szerepet tölt be.
Könnyen emészthető, rostban gazdag, segíti a salakanyagok távozását, támogatja a szervezet méregtelenítését, lúgosító hatású. Az ájurvédikus méregtelenítő étel, a kitri alapjaul szolgál.
Kiemelkedően magas fehérjetartalma, jelentős vastartalma van. Ezen túl B-vitamin, folsav, magnézium, mangán, és foszfor is megtalálható benne.
A lényeg, hogy legyünk bátrak és szánjunk rá időt és energiát, ha lehetőségünkben áll a saját ételünk alapanyagait megtermelni.