Az évszak egyik legjellemzőbb szimbóluma a tök. Nemcsak szép és finom, de a sütőtök kedvező hatással van a szervezetre, amely segít egyensúlyba hozni a szezonban jellemző kibillenéseket.
A sütőtök tápanyagban gazdag, és számos jótékony hatása van
gazdag antioxidánsokban, például A-vitaminban, C-vitaminban és E-vitaminban
magas rosttartalmú
az A-vitamin támogatja az egészséges bőrt és az erős immunrendszert
a sütőtök olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium és a kálium, amelyek segítenek egyensúlyba hozni a vérnyomást és ellazítani az izmokat
gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat tartalmaz alfa-linolénsav formájában
javítja a vércukor-egyensúlyt és az inzulinszabályozást
támogatja az egészséges szív- és érrendszert
Nézzük az ájurvéda szemüvegén át
A sütőtök édes, hűtő hatású és keserű.
Az ájurvéda szerint az érett sütőtök csökkentheti a Pitta dósát, és hozzájárulhat a Vata egyensúlyához is. Bár a tök kissé hűvös, ez a minőség csökkenthető, ha ghível főzzük. Az éretlen sütőtöket kerülni kell, mert súlyosbíthatják mindhárom dósát, és nehezen emészthetők.
A sütőtök méregtelenít, és úgy gondolják, hogy segítenek a húgyhólyag és a kismedencei szervek megtisztításában. Hagyományosan úgy gondolják, hogy a sütőtök élesíti az értelmet és nyugalmat vált ki. Ezért különféle mentális egyensúlyhiányok, valamint a stressz és az izgatottság csökkentésére szolgál.
Sütőtökkel a félelmek ellen
A sütőtök kiválóan alkalmas az őszi szezon fémelemének kiegyensúlyozására és a betegségek megelőzésére is. A tüdőben és a vastagbélben fellépő gyengeségek gyakran az ősz folyamán jelentkeznek allergia, asztma és székrekedés formájában. A sütőtök édes és föld minőséget hordoz magában, megfelel a föld elemének, ezért enyhítheti a nedvességet, és támogatja az emésztést, a légzést és az egészségi állapotot.
Ne dobd ki a magokat!
Egyszerűen öblítsd le, szárítsd meg és süsd meg a sütőtökmagot. Próbáld ki olyan fűszerekkel, mint a kömény, a kurkuma vagy a fahéj. A tökmag tele van hasznos tápanyaggal, beleértve fehérjét, ásványi anyagokat, B-vitaminokat és aminosavakat, például a triptofánt. Magas triptofán tartalmuk miatt a tökmag segíthet enyhíteni a szorongást és javítani az alvást. Ezenkívül segítenek a koleszterinszint egyensúlyban tartani és erősítik a csontokat. Ezenkívül a tökmagban található antioxidánsok és esszenciális zsírsavak kimutatták, hogy segítenek enyhíteni a gyulladást, különösen az ízületekben.