Az őszt bearanyozza a sütőtök
2020. október 08. írta: Pure Yoga Living

Az őszt bearanyozza a sütőtök

Az évszak egyik legjellemzőbb szimbóluma a tök. Nemcsak szép és finom, de a sütőtök kedvező hatással van a szervezetre, amely segít egyensúlyba hozni a szezonban jellemző kibillenéseket.

4128542.jpg

A sütőtök tápanyagban gazdag, és számos jótékony hatása van

gazdag antioxidánsokban, például A-vitaminban, C-vitaminban és E-vitaminban 

magas rosttartalmú 

az A-vitamin támogatja az egészséges bőrt és az erős immunrendszert 

a sütőtök olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium és a kálium, amelyek segítenek egyensúlyba hozni a vérnyomást és ellazítani az izmokat 

gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat tartalmaz alfa-linolénsav formájában 

javítja a vércukor-egyensúlyt és az inzulinszabályozást 

támogatja az egészséges szív- és érrendszert

Nézzük az ájurvéda szemüvegén át

A sütőtök édes, hűtő hatású és keserű.

Az ájurvéda szerint az érett sütőtök csökkentheti a Pitta dósát, és hozzájárulhat a Vata egyensúlyához is. Bár a tök kissé hűvös, ez a minőség csökkenthető, ha ghível főzzük. Az éretlen sütőtöket kerülni kell, mert súlyosbíthatják mindhárom dósát, és nehezen emészthetők.

A sütőtök méregtelenít, és úgy gondolják, hogy segítenek a húgyhólyag és a kismedencei szervek megtisztításában. Hagyományosan úgy gondolják, hogy a sütőtök élesíti az értelmet és nyugalmat vált ki. Ezért különféle mentális egyensúlyhiányok, valamint a stressz és az izgatottság csökkentésére szolgál.

Sütőtökkel a félelmek ellen

A sütőtök kiválóan alkalmas az őszi szezon fémelemének kiegyensúlyozására és a betegségek megelőzésére is. A tüdőben és a vastagbélben fellépő gyengeségek gyakran az ősz folyamán jelentkeznek allergia, asztma és székrekedés formájában. A sütőtök édes és föld minőséget hordoz magában, megfelel a föld elemének, ezért enyhítheti a nedvességet, és támogatja az emésztést, a légzést és az egészségi állapotot.

Ne dobd ki a magokat!

Egyszerűen öblítsd le, szárítsd meg és süsd meg a sütőtökmagot. Próbáld ki olyan fűszerekkel, mint a kömény, a kurkuma vagy a fahéj. A tökmag tele van hasznos tápanyaggal, beleértve fehérjét, ásványi anyagokat, B-vitaminokat és aminosavakat, például a triptofánt. Magas triptofán tartalmuk miatt a tökmag segíthet enyhíteni a szorongást és javítani az alvást. Ezenkívül segítenek a koleszterinszint egyensúlyban tartani és erősítik a csontokat. Ezenkívül a tökmagban található antioxidánsok és esszenciális zsírsavak kimutatták, hogy segítenek enyhíteni a gyulladást, különösen az ízületekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestlyengineering.blog.hu/api/trackback/id/tr5516232082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása