Nagyon gyakori emésztőszervrendszeri panaszok közé tartozik a puffadás, az utóbbi időben sokszor merült fel ez a kérdés, mit lehet tenni a gond megoldására. Most nem célom a lehetséges okokat feltárni, mert millió kiváltó oka lehet. A teljesség igénye nélkül néhány verzió: nem megfelelő ételtársítás, nem megfelelő étrend, ételallergia, túlevés, túl sok nehéz étel fogyasztása (pl. vöröshúsok).
Most a lehetséges természetes kezelésre fókuszálunk. Nézzük az ájurvéda tárháza mit ajánl:
- A legklasszikusabb szer a triphala, amely segíti az emésztést
- 1 tk reszelt gyömbért, citromlével vegyünk be közvetlenül étkezés után
- Közvetlenül étkezés után 1 tk citromlevet és fél tk étkezési szódabikarbónát tegyünk 1 pohár hideg vízbe, és igyuk meg
- Kömény-édeskömény-zellermag (ajwan) keveréke 1:1 arányban, majd minden étkezés után fél ½ tk az őrleményből, és igyunk rá legalább fél pohár langyos vizet
- Lucerna, amely rengeteg jótékony hatása mellett, a puffadásra is kiválóan alkalmazható.