3 tavaszi tanács az ájurvéda tárházából
2018. március 08. írta: Pure Yoga Living

3 tavaszi tanács az ájurvéda tárházából

Mi a kulcsa a test-szellem-lélek egyensúlyának? Meg kell érteni a testünk természetes működését és szükségleteit, amelyek évszakról-évszakra változnak. Így mindig figyelmet kell szentelni az étrendünkre, napirendünkre és egyéb aktivitásainkra. Ha ezeket harmóniába hozzuk, gördülékenyen vehetjük a melegedő évszak kihívásait, hisz a természet új éve maga a tavasz.

rom_lumberjackblog.jpg

Még van némi időnk a tavasz naptári, hivatalos kezdéséhez, de már most érdemes elkezdeni az étrendünk formálását, tervezését. Lassan olvad a hó, előbújnak az első növények. Ez fontos számunkra, hisz évszaknak megfelelően kellene alakítani étrendünket, mert a természet támogatja testünk működését.

A tavasz első növényei a könnyű keserű, fanyar ízüknél fogva segítik a máj tisztulását, hozzájárulnak a belekben tél során felhalmozódott salak eltávolításához. Segítik a testben lezajló „olvadási”, azaz méregtelenítési folyamatot. A tavasz által kínált zöldségek, növények fogyasztása hozzájárul a jobb emésztéshez, amely pedig a zsírbontást is támogatja. A tavasz természeténél fogva nevezhető ún. alacsony-zsírtartalmú időszaknak. A természet kegyes, támogatja a test kitakarítást, szóval most tegyük ezt meg!

3 egyszerű tavaszi méregtelenítő étrend tipp:

  1. Gyökérzöldségek: fokozzák az emésztést és tisztítják a májat. Az első tavaszi gyökérfélék mint pl. a pitypang gyökere, kurkuma gyökér vagy a gyömbér –  keserű ízüknél fogva segítik a belek falán lerakódott nyákot oldani. Ezekből főzhetünk teát, de leveshez is hozzáadhatjuk őket. Hozzájárulnak a máj tehermentesítéséhez, így segítve a test egészséges méregtelenítési folyamátát.
  2. A tavasz zöld levelű hírnökei növelik az immunitást, klorofilban gazdagok, így az energiaszintet is helyrebillentik a téli fásultság után. Törekedjünk a csírák, levélzöldségek (spenót, mángold, pitypang levél, salátafélék stb.) fogyasztására.
  3. Tavasz végéhez közeledvén, fogyasszunk frissen szedett cseresznyét és bogyókat, ugyanis ezek a gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, amelyek tisztítják a nyirokrendszert. Így az energiaáramlás, az anyagcsere folyamatok és az immunrendszer működése is kedvezően alakul.

A bejegyzés trackback címe:

https://lifestlyengineering.blog.hu/api/trackback/id/tr1613724792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása